Våga och vinn

Kan man säga upp sig utan att ha ett nytt jobb? Svaret är naturligtvis ja. Har jag ångrat att jag tagit steget? Svaret är nej. Ibland i livet är det svårt att veta vad som är ens nästa steg. Det krävs reflektion för att hitta vägen och det krävs både mod och tillit till sin egen förmåga.

För mig handlade det om att jag hade ett jobb som krävde all min energi, vilket gjorde det omöjligt att hitta ro till reflektion. När man samtidigt möter glastaket, så skapas frustration och då stängs kreativiteten. Jag gjorde det enda rätta just då och sa upp mig från rollen som Head of Crew Planning på SAS (Scandinavian Airlines) för att reflektera och öppna upp alla mina sinnen för att hitta rätt väg framåt.

Jag satte upp ett mål och det var att jag skulle sikta på ett nytt jobb i september. Jag valde att öppna alla dörrar på bred front. Kontaktade hela mitt nätverk, sökte många olika typer av jobb, värderade och undersökte möjligheterna för att starta ett eget företag. Bestämde mig tidigt för att inte säga nej till någonting innan jag undersökt och värderat möjligheten.

I mitten av juli blev jag inbjuden till en intervju i Tyskland. På flyget ner till intervjun tänkte jag att åker ner och lyssnar in vad de har att erbjuda och berättar samtidigt vilka begränsningar jag har, så får det bli som det blir.

När båda parter vill hitta en lösning, så blir kreativiteten stor för att just hitta en lösning. Nu sitter jag här med ett nytt jobb i Berlin som jag började i mitten av september. Jag får distansarbeta från Sverige varannan vecka för att vara med min son som är hos mig på deltid.

Det är många känslor i kroppen, ibland undrar jag vad jag gett mig in på och ibland tänker jag vilken fantastisk chans i livet att få en sådan här möjlighet. Att låta alla känslor ha sin plats är för mig att vara så förberedd man nu kan vara. Utmaningarna är lika många som möjligheterna. Jag som inte har pratat tyska på 30 år, har gett mig själv 6 månader att få språket flytande igen.

Alla gör vi val som är betydelsefulla. Ett sådant val för mig var när jag tackade ja till en vVD/VP nätverksgrupp hos EGN i början av 2015. Jag insåg redan efter några träffar att det här var något som jag borde ha prioriterat för länge sedan, men jag hade prioriterat jobbet och inte mig själv. Det borde vara självklart att båda får plats. Att få komma i dialog med likasinnade från olika branscher, men med likartade utmaningar är och har varit väldigt värdefullt. Det stöd jag fått från min nätverksgrupp under den här perioden har stärkt mig.

 

Camilla Eriksson, Project Director Crew Operations Air Berlin och medlem i en av EGN:s Vice VD & Vice Presidents-grupper, har arbetat med förändringsledning under nästan hela sin karriär. På Medlemsbloggen skriver Camilla krönikor om ledarskap utifrån perspektivet ”Att våga, är att vinna”, men också om livspusslet och förmågan att hitta sin passion som ger livet mening. Camilla började jobba redan direkt efter gymnasiet, fick första ledarjobbet vid 21 års ålder, läste in sin högskoleutbildning på kvällstid, har bytt karriärsinriktning flera gånger och har även mött glastaket.