Stockholm – världens smartaste stad 2040

För ett år sedan pratade man inte om ”Internet of Things” inom Stockholms stad. Nu har man lovat att Stockholm ska bli världens smartaste stad till 2040.
 
- Vi tror på riktigt att vi kan lyckas gå om Dubai, Singapore, New York och andra ledande städer, berättar Stefan Carlson, CTO på Stockholms stad.
 
Nyckeln ligger i att skapa ett ekosystem som inte finns än, en agil stadsutveckling som fungerar över tid. Stefan berättar att det finns goda möjligheter att nå målet då man har vind i seglen och politiker som stöttar satsningen.
 
Man har två huvudfokus: Att skapa den bästa livskvaliten för stockholmarna och det bästa klimatet för företagare. Innovativ, öppen och hållbar är den smarta stadens ledord, och arbetet ska vara klimatsmart, socialt hållbart, demokratiskt hållbart och ekonomiskt hållbart.
 
- Vi är inte längre en IT-avdelning. Sedan årsskiftet heter vi ”Avdelningen för digital utveckling” och vårt uppdrag är att digitalisera hela Stockholm. Tidigare var inte IT-avdelningen med vid byggnationen av en ny stadsdel, nu däremot, ska ”Avdelningen för digital utveckling” säkerställa byggnationen av ”Den smarta staden”, förklarar Stefan engagerat.
 
Strategiarbetet är i full gång och man börjar med en handfull pilotprojekt på stadsdelsnivå. Utvecklingen kan exempelvis komma att röra sig om papperskorgar som meddelar när de behöver tömmas, byggnader som signalerar om fuktsensorn mäter över en viss nivå, parkeringsplatser som kommunicerar när de är lediga, virituell stadsvandring, kroppsnära teknik som möjliggör effektiv, kvalitativ och värdig vård i hemmet. Stefan drar paralleller till hur det såg ut för 20 år sedan:
 
- Redan om 10 år kommer vi att leva i en Science Fiction värld. Tänk dig då hur världen ser ut 2040.
 
Naturligtvis ser Stefan utmaningar:
 
- Organisation och samvekan måste fungera både inom staden och över kommun- och myndighetsgränser. Sen har vi den känsliga frågan om integritet och utmaningar kring bland annat informationsägandeskap. Men jag är hoppfull och tycker mig ändå se att det mesta går att lösa. 
 

Vad betyder Smart City?
En stad som utnyttjar digitaliseringens möjligheter för att göra livet enklare och bättre för invånare, företagare, anhöriga och besökare. I staden skapas kontinuerligt nya smarta tjänster som verkar för en innovativ stad. Den smarta staden möjliggörs genom uppkoppling och öppna data, integrerade plattformar, sensorer och annan teknik.

 

Här kan du läsa fler spaningar.