Lyckad VIP-kväll med kultur, nätverkande och ledarskap i fokus

Det sägs att man tränar sin hjärna, precis som man kan träna sina muskler, när man utsätts för nya intryck. Speciellt bra är konst och kultur. En kväll i mitten av mars träffas ett femtiotal EGN-medlemmar på Nationalmuseum i Stockholm för att inspireras av den ikoniska formgivaren Eero Aarnio och nätverka.

Att nätverka mellan grupperna är något som EGN:s medlemmar uppskattar och intresset för eventet, som snabbt blev fulltecknat, var stort. Deltagarna bjöds på enklare förtäring och vin samtidigt som EGN:s vd Jan Liljero hälsade välkomna. Därefter delades sällskapet in i två mindre grupper för en exklusiv guidad visning. 

Sara Borgegård Älgå, pedagod och guide på Nationalmuseum, berättar att det är andra gången som EGN arrangerar kvällsevent och att hon tycker det känns kul att arrangemangen är så uppskattade:

”Nationalmuseums fokus ligger på design och meningsfulla möten mellan människor och konst. För EGN:s medlemmar blir det här en annorlunda typ av stimulans och ett annat sätt att tänka än det  traditionella. Nationalmuseum vill vara närvarande i samhället, såväl nationellt som internationellt, och vi riktar oss till alla. Vi ser det här som en bra möjlighet att ge näringslivet viktiga perspektiv på samhällsutveckling och samtid - och så klart att ge en kreativ boost till EGN:s medlemmar.”

Eero Aarnio är en designikon som varit verksam i över sextio år, men trots det är hans namn för många okänt. Fram tills nu har fokus legat på Aarnios konst, snarare än designern själv. Det som utmärker Eero Aarnio är hans engagemang genom hela arbetsprocessen, han nöjer sig inte med designdelen – utan tar en aktiv del i alla produktionsled. Eftersom han har kännedom om hur material beter sig kan han på ett lekfullt sätt göra det omöjliga möjligt, både form- och produktionsmässigt. Aarnio är en nytänkare och han hämtar inspiration av tillverkningssätt för att lösa formproblem. Fantasi och illusion, snarare än slutprodukt, styr skapandet av ett föremål med funktion – han går in i ett problem och är skicklig på att få fram det han vill.

Som formgivare behöver man som vilken annan ledare som helst hålla sig á jour med samtiden och förbereda sig för framtiden. Att både följa och skapa trender men också anpassa sin produkt till det material som ligger rätt i tiden. Att tänka hållbart och innovativt. En inspirationskälla för både våra ögon och öron”, berättar Gunilla Lundqvist som var ansvarig för evenemanget från EGN:s sida. 

Kvällen avrundades med en frågestund där Jan och Sara summerade intrycken. Sällskapet tyckte att det var en inspirerande kväll och roligt att tänka i nya banor. 

Här kan du läsa om fler EGN-event.