Hur skapar man tid för att motionera sitt nätverkande?

EGN Magazine haffade Ann Keve Isaksson för att få några tips och tricks om hur man kan bli bättre på att få in nätverkande i livspusslet. Sammanlagt har Ann jobbat med nätverk i över 12 år, idag arbetar hon som affärsutvecklare på EGN Sverige och dessförinnan kommer hon från rekryteringssidan på nätverket Agentum.

Vill du berätta om din ”nätverksbakgrund”?

”Jag har jobbat i många branscher och roller och har varit rätt bra på att hålla kontakten genom åren. På så sätt har jag ett stort nätverk med olika typer av människor, i allt från tillverkande industri till riskkapitalbranschen och chefsrekrytering. Men jag har också tre barn som gått i olika förskolor och skolor, där jag har lärt känna andra föräldrar och deras nätverk.”

Har du tips på HUR man frigör tid för sitt nätverk?

  1. "För det första – kom ihåg, att nätverka behöver inte alltid vara så komplicerat. Stirra dig inte blind på att ditt nätverk alltid måste vara strikt jobbrelaterat – du kan mycket väl nätverka när du följer med dina barn på fotbollsträningen, är på middag med vänner, sitter på flyget eller tåget osv. Nyckeln är att vara NYFIKEN på andra människor."
  2. Alla måste äta. Börja med att avsätta tid för minst en extern frukost eller lunch i månaden med någon i ditt nätverk.
  3. Om du jobbar i en större organisation - glöm inte bort att nätverka även internt! Ta dig tid att ta en fikapaus, gå till kaffemaskinen och småprata med dem som är där. Boka kanske en lunch med en kollega från en annan avdelning, för att höra hur de jobbar. Inte minst i omorganisationer är det bra att ha ett stort internt nätverk.
  4. Det finns en mängd intressanta och kostnadsfria seminarier och frukostar att gå på – boka in dig på något minst en gång i månaden. Du träffar intressanta människor, kanske inom ditt område, och lär dig förhoppningsvis samtidigt något.
  5. Bestäm dig och boka in tiden i din kalender – det händer inte av sig själv.

VARFÖR ska man prioritera sitt nätverk, tycker du?

“”What goes around, comes around”. Idag är världen alltmer föränderlig, rörlig, global och oförutsägbar. Med ett stort nätverk har du större chans att hålla dig uppdaterad, kunna bolla idéer och erfarenheter med andra, hjälpa andra att hitta sitt drömjobb, själv få erbjudande om nästa drömjobb. Du har också en ”bank” av människor som du kan vända dig till om du behöver experthjälp i någon fråga.  Det är roligt att dela med sig – att vara generös får dig att må bra, och du får garanterat bra saker tillbaks.”

Hur nätverkar du själv?

”Jag försöker gå på så många roliga och intressanta seminarier som möjligt, tar ofta en frukost eller lunch med tidigare kollegor och kunder, är nyfiken på andra människor och lyssnar nog mer än jag pratar själv på exempelvis fester och sammankomster. Sedan hjälper jag gärna till när jag kan. Nätverkande handlar inte om att fundera på vad du kan FÅ utan vad du kan GE. Så jag är generös med exempelvis tips på bra restauranger i andra städer/länder, förslag på bra artiklar jag hittar och tror att mottagaren kan vara intresserad av, att tipsa om intressanta jobb jag ser och tror kan passa någon, att komma med synpunkter på någons CV osv. Och så rekommenderar jag förstås mina kontakter att gå med i någon av EGN:s nätverksgrupper – här finns verkligen alla möjligheter att nätverka med en professionell ansats.”

Har du ett bra och konkret exempel på något som skett tack vare att bra nätverkande?

”Ett roligt exempel är faktiskt kopplat till EGN. För flera år sedan modererade jag en panel där en av deltagarna var HR-direktör på en stort industri. Jag blev nyfiken på att lära känna henne bättre och tog kontakt, vi bokade en lunch som blev hur trevlig som helst och hon fick min bästa ”att-göra-i-Paris-lista” (jag älskar Paris och har varit mycket där) eftersom hon just skulle åka dit med sin familj. Någon tid senare blev hon min kund, vi fortsatte att hålla kontakten via lunch/fika och när hon sedan slutade och blev egen konsult rekryterade jag henne till rollen som mötesledare på EGN! Ett annat exempel är när en kollega skulle rekrytera en generaldirektör till en ny myndighet. Jag var på julavslutning i barnens skola, pratade med mamman på bänken bredvid mig och insåg att hon skulle passa perfekt, kopplade ihop henne med min kollega och sedan fick hon jobbet.”

Vilka är dina bästa nätverkstips?

  1. Tänk mera GE än FÅ
  2. Använd LinkedIn som ditt eget CRM-system för att hålla koll på ditt nätverk
  3. Var nyfiken
  4. Utmana dig själv och boka in en frukost/lunch med någon du kanske egentligen inte känner men är nyfiken på

Följ EGN Sverige på LinkedIn och Facebook för fler nätverkstips och inspiration på temat karriär och ledarskap!