Från bitterfitta till rock star och Hollywoodblickar

Härliga EGN-medlemmar på Lunch & Learn med Filmistitutets Anna Serner

En härlig torsdagsförmiddag strax efter klockan 11:00 slår Avequia upp portarna för dagens gäster som ska luncha och lära tillsammans med Svenska Filminstitutets vd, Anna Serner. 

Anna berättar under sitt föredrag, på ett mycket underhållande och talande sätt, om sin resa, både genom karriären och genom jämställdhetsarbetet - som hon verkligen brinner för.

I en intervju med Motivation.se säger Anna att Filminstitutet som stödgivande institution har en avgörande betydelse för vilka filmer som produceras i Sverige. År 2013 skärptes jämställdhetsmålen och en ny handlingsplan togs fram, i vilken det bland annat fastslogs att jämställdhetsperspektivet ännu tydligare skulle genomsyra det dagliga arbetet; från produktionsstöd till val av filmer att lyfta fram från arkivet, från stöd till visningssektorn till rekrytering av ny personal.

"Vilka är det som får resurser att berätta sin historia? Vilka är det vi ser på filmduken och vad sker när kvinnor i större utsträckning håller i kameran, klipper och producerar? Vi ser att det är samma typer av berättelser om kärlek, vänskap och död som får ta plats – men perspektivet är annorlunda. Det är inte längre bara unga mäns synsätt vi ser. Och därmed får vi också en annan typ av publik och nya affärsmöjligheter."

Idag har man nått målet att stöden fördelas jämnt mellan kvinnor och män när det gäller nyckelpositionerna regissör, manusförfattare och producent. Den strategi Filminstitutet använt kan ses som en riktig framgångssaga då arbetet redan lett fram till nya affärer och fler utmärkelser, något Hollywood har fått upp ögonen för.

Under föredraget berättar Anna att hon blev igenkänd på Filmfestivalen i Cannes:

"Jag har gått från att vara en bitterfitta till att bli en rock star. Det kom fram en producent och ville ta en selfie med mig, först trodde jag det var ett skämt, men det visar sig snabbt att vårt framgångsrika jämställdhetsarbete inom Svenska filminstitutet har fått genomslag."

I en tid när filmstjärnor går ut med jämställdhetsproblematiken har frågan kommit upp på agendan och hela världen eftersöker experter. Man googlar och hittar en Anna Serner långt bort i norr, och på den vägen är det, menar Anna. Hon berättar att efterfrågan på föreläsningar är enorm, att hon skulle kunna turnera runt i världen och hålla föredrag på heltid.

"Under nästa vecka ska jag turnera runt i fem amerikanska delstater, på bland annat filmskolor, och föreläsa om vårt framgångsrika jämställdhetsarbete. Det känns naturligtvis jätteskoj, samtidigt är det viktigt att inte tappa fokus på Svenska filminstitutets kärnverksamhet. Man har ett ansvar att göra sitt jobb på ett bra sätt, professionellt och bra, oavsett om man är ytterst ansvarig eller chef för en avdelning."

Lotta Dizengremel, medlem i en av EGN:s vd-grupper i Stockholm:

”Anna berättade väldigt starkt och tydligt om sitt jämställdhetsarbete och framför allt helt osentimentalt. Det är så lätt hänt att det blir en massa känslor i den här typen av frågor, men Anna höll sig till fakta och mycket humor. Som ledare och feminist så var det för mig befriande att lyssna på en stark personlighet som talar om jämställdhet med en sådan självklarhet.”


I nästa nummer av EGN Magazine (som kommer ut i maj) kan du se videon från Annas föredrag.